Tuesday, April 23, 2013

Antara Kadir Sheikh Fadzir yang sakan-sakan orang kincah hal dia dan Juanda yang ulama

Ramai orang tahu Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir berminat nak lawan Umno di kerusi parlimen Baling. Dia hendak bertanding pinjam lambang mana-mana parti dalam Pakatan Rakyat (PR).

Malang bagi Abdul Kadir, "holier than thou" dalam PAS sah-sah la tak gamak nak tawarkan lambang parti depa kat Abdul Kadir. Maklumlah.

PKR pun tak tawarkan. Apa hak PKR nak tawarkan, kerusi Parlimen Baling panggu PAS.

Bila akhirnya dia tak dapat apa yang dia idamkan, ramai yang jangkakan Abdul Kadir akan merajuk, marah dan masuk Umno balik - atau kurang-kurang pun buat hal untuk susahkan PR. aku pun dok rasa lagu tu jugak.

Setakat saya tulis ni, dia tak buat hal lagi. Perlu diingatkan, Abdul Kadir bukan ulama. Dan, macam-macam hal dia orang kincah.

PAS diketahui umum telah memujuk Mufti Perlis, Dr Juanda Jaya menjadi calonnya di Kangar. Sumber-sumber memberitahu, dia keberatan. Kononnya, kerana dia tak gemarkan "ulama-ulama Melayu" dalam PAS dan Umno.

Khabarnya, dia lebih berminat bertanding di Kangar sebagai calon PKR. Bila dia tak nak bertanding sebagai calon PAS, parti itu akhirnya meletakkan Ahli Jawatankuasa Perhubungan PAS Perlis, Baharuddin Ahmad, bertanding di situ.

Menambahkan parah, bila nama-nama calon PKR diumumkan, tak ada pun nama Juanda bertanding di mana-mana. Hari ini, akhbar yang aku tak sanggah bila dituduh lidah syaitan melaporkan berita bertajuk "PRU-13: Dr Juanda undi BN kerana konsisten tegakkan Islam". Lihat juga laporan NST "Perlis mufti Dr Juanda says will vote for BN".

Dari cerita Abdul Kadir yang bukan ulama dan Dr Juanda yang bergelar ulama, banyaklah kesimpulan boleh buat dan buatlah kesimpulan sendiri.

Sambil itu, kalau ada masa, harap baca berita The Star hari ni bertajuk "Hadi urged to reveal PKR candidate alleged to be drug peddler", "Ini kisah pil kuda cap Hadi" dan "Hoi bakaq, perasan "holier than thou" bukan dari ajaran Islam".

4 comments:

  1. Bhai Pak Bakaq...

    Alim Ulama la nih lebih takutkan manusia dari takutkan Allah Taala... lebih mementingkan perut dan bawah perut.... tak kira la kat mana pon diorang nih duduk...

    Hampeh...

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Pak Bakaq silap kut, pasainya kalau ikut maklumat yang aku dapat, "holier than thou" dalam PAS sebenarnya cukup bersungguh-sungguh nak jugak-jugak Kadiaq bertanding di Baling. Pasai tu aku ada tulis posting bertajuk:
    Majlis Syura' dah luluskan nama Kadir Syeikh Fadzil sebagai calon PAS?
    (http://cenangau.blogspot.com/2012/12/takkan-nama-kadir-syeikh-fadzil-pun.html)

    Nasib baik PAS Kawasan berkeras bersungguh-sungguh tak nak jugak-jugak, kalau tidak memang keluar 1 posting yang belasah sungguh-sungguh takdak tapis-tapis dah... hahaha...

    ReplyDelete
  4. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


    Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


    Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


    Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini.Baca selanjutnya...


    SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.
    Baca selanjutnya...

    ReplyDelete